Gdje smo

 

                                                                                                                                    Gdje smo:

                                         Mreža gradskih autobusnih linija (kliknite na fotografiju ispod da bi se otvorio pdf dokument – veliki prikaz):

 

O gradu Splitu

Split kao drugi po veličini grad u Hrvatskoj je glavno urbano, kulturno i prometno središte Dalmacije. Svjetski poznati mediteranski grad podno Marjana razvio se iz raskošne palače koju je krajem 3. stoljeća podigao i u njoj proveo posljednje godine života rimski car Dioklecijan. Po svojim raskošnim dimenzijama i očuvanosti Dioklecijanova palača se smatra najznačajnijim spomenikom rimske arhitekture na našim prostorima te je uvrštena u registar svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Na mjestu nekadašnjeg Mauzoleja danas se nalazi umjetnički jedinstvena katedrala sv. Dujma – zaštitnika Grada, a pred njom Peristil kao poznati središnji trg Palače.

Grad Split se može pohvaliti bogatom kulturno-povijesnom baštinom te mnogim velikanima koji su u njemu stvarali svoja djela kao što su kniževnik Marko Marulić, slikar Emanuel Vidović, kipar Ivan Meštrović, skladatelji Josip Hatze, Ivo Tijardović, Jakov Gotovac i mnogi drugi.

Bogatu baštinu Splita čuvaju mnogi Splitski muzeji i galerije kao što su Muzej Hrvatskih arheoloških spomenika, Etnografski muzej, Muzej grada Splita, galerija Meštrović itd.

U Splitu djeluje nekoliko kazališta kao što su HNK i Gradsko kazalište mladih.

U Splitu kao gradu sporta djeluje veliko mnoštvo sportskih klubova koji mladima omogućuju zdrav način života i rekreacije. Kroz prošlost mnogi mladi su tako izrasli u poznate sportaše koji su svojim uspjesima proslavili Split i Hrvatsku. Ako niste znali Split je prvi grad na Svijetu s najvećim brojem Olimpijskih medalja u odnosu na broj stanovnika.

Odgovori