Povijest doma

“Naš dom”

Učenički dom – Split kao odgojno-obrazovna ustanova ima ima uistinu dugu i bogatu povijest. Izgrađen je još davne 1963.godine za potrebe građevinske operative grada Splita. Do 1982. godine Dom je primao samo učenike upisane u tadašnji Građevinski školski centar “Ćiro Gamulin”. Do tada je preko 6000 mladih završilo jedan od programa graditeljske struke. Bili su pod patronatom Splitskog graditeljstva i socijalne skrbi. 

Vitrina s nagradama

Godine 1982. donošenjem zakona o usmjerenom obrazovanju u Dom se primaju i učenici drugih splitskih srednjih škola.
Godine 1991. Dom se izdvojio iz sastava Građevinskog školskog centra kao samostalna ustanova pod nazivom Muški đački dom – Split.
U vremenu od 2000. do 2002. godine Dom se kompletno renovira, a jedan kat se posebno adaptira za za učenice. Godine 2002. Dom postaje mješovit i od tada svake školske godine prima 60 učenica koje upisuju zdravstvenu školu. Od iste godine mijenja i naziv u sadašnji Učenički dom – Split.

Zbornica doma s izloženim peharima

U svojoj dugoj povijesti djelovanja kroz ovaj Dom su prošle mnoge generacije mladih. Ovdje su stanovali, radili, učili, stekli mnoga znanja i životna iskustva i tako se pripremili za život i budućnost.

Za vrijeme Domovinskog rada Dom je postao utočište mnogim učenicima prognanicima i izbjeglicama iz raznih ratom pogođenih krajeva Hrvatske i BiH. Za svoj rad i ostvarene rezultate Dom je dobio brojna priznanja i nagrade.

Odgovori